Könyvajánló Csomborné Predács Katalintól
 
2019.09.24.


Munkácsi Imre:

Mindennapi kenyerünk
Történetek a magyar kenyérről és a szakma mestereiről

A kenyér egyidős az emberiséggel. Az ősember összezúzott magvakat sütött forró kövön, ez volt az első, kenyérnek nevezett étel. Mivel gyorsan kiderült, hogy mennyire tápláló, nélkülözhetetlenné vált a mindennapi étkezésben. Régészeti leletek és írásos források tanúskodnak arról, hogy a kásás állagú alapanyag kisütve nem csak táplálék volt, hanem szakrális tárgy is. A kenyérnek minden vallásban kiemelt szerepe van. (...) A kenyeret a magyarság életnek is nevezte. Kenyeres nemzet vagyunk. A munkaadó kenyeret ad, az állástalannak kenyérgondjai vannak, a legjobb barát kenyeres pajtás, aki öreg, megette kenyere javát, a nagy vita kenyértöréshez vezet, ünnepélyes alkalmakkor ma is kenyérrel és sóval fogadjuk a kedves vendégeket.

Egyre több helyről hallom, hogy kalákában összefogva jó kis program a kenyérsütés. Mesterek és elszánt amatőrök adják át tudásukat, megszerzett tapasztalataikat, kisebb-nagyobb titkaikat. Eleinte bűvészkedésnek tűnik a tészta összeállítása, megformázása. Aztán rájövünk, hogy ez a mozdulat, benne van a kezünkben, hisz pár évesen - akkor még csöpp kezeinkkel, ujjainkkal - formáztuk a gyurmát, készítettük a homokpogácsát, vagy gyúrtuk a sarat, agyagot.
Az őszi idő lassan bekényszerít bennünket a házba, lakásba, és jól esik melegedni a meleg tűzhely (esetleg kemence!) közelében. Gyermekeinket, unokáinkat, barátainkat becsalogató programmá válhat a kenyérsütés.

Ezen a héten a Nemzeti Értékek Könyvkiadónál megjelent gazdagon illusztrált Mindennapi kenyerünk című könyvet ajánlom kedves olvasóinknak.
A kötetből megismerhetjük a magyar kenyér történetét, bemutat néhányat a legjobb, legismertebb, legkreatívabb pékmesterek, pékségek és pékáru-láncok közül. Sok szép illusztrációval, művészi fotóval teljes képet kapunk az alapanyagokról, a gyártási technológiákról, a termékekről és azokról az emberekről, akik ezt a csodát művelik.

A kenyérsütéssel kapcsolatosan további könyveink is várják Önt a könyvtárban!