Keddi könyvajánló Csomborné Predács Katalintól:

2019.10.29.

Fredrik Backman:

Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Hogy milyen szülőnek lenni, arról mindenkinek más a véleménye, de azt, hogy a gyereknevelés számos nehézséget, buktatót, vicces és megható fordulatot tartogat, senki sem vitatja.
Fredrik Backman, Az ember, akit Ovénak hívnak szerzője ebben a briliáns kis kötetben éppen ezeket a fordulatokat veszi sorra.
A cím és a címlapfotó mindent elárul. Backman neve pedig garantálja a stílust! A humor és a szeretet járja át minden sorát! Gyermekkorom óta a top 10-ben van egy svéd gyermekvers válogatás. Kívülről tudom szinte valamennyit. Amikor belelapoztam Backman könyvébe, ugyanaz a személyesség, őszinteség, szerethető szókimondás köszönt vissza rám - humorral erősen fűszerezve. Nem tudtam letenni.

Egy kis „kóstoló” a kötetből:
Mikor az anyukád csinált neked reggelit, a konyha utána úgy nézett ki, mint egy takarítószer-reklám. Mikor én csináltam, úgy nézett ki, mint a Doom 3. Valaki valamit elhallgat előlem, úgy érzem.
Megj.: A Doom 3 egy sci-fi környezetű, túlélőhorror-szerű, FPS stílusú videójáték :)

Egy másik:
Nos. Nem azt mondom, hogy muszáj fociznod. Dehogy muszáj. Nem leszek olyan apa, aki ott áll a lelátón, ordít, ésatöbbi. Én csak annyit mondok, hogy egyszerűbb lesz az életed, ha focizol. A környezeted nem fog annyira csesztetni… Figyu, nem is kell játszanod, oké? Elég ha csak szereted nézni. Így egy lehetsz a bandából. Elfogadnak.