A könyvtár használat feltételei

- védettségi igazolvánnyal rendelkezőket tudunk fogadni, és ezt fényképes igazolvánnyal igazolni is kell a bejáratnál.
- 18 év alatti kiskorúakat védettségi igazolvánnyal rendelkező szülővel (illetve akivel a szülő megbízza a kíséretet : nagyszülő, rokon) fogadunk.
KÉRJÜK ERRE KÉSZÜLJENEK FEL ÉS TANÚSÍTSANAK EGYÜTTMŰKÖDŐ MAGATARTÁST!
A védettségi igazolványt minden alkalommal hozzák magukkal!
- maszk használata a könyvtári terekben kötelező mindenki számára! Kézfertőtlenítést ajánljuk a bejáratnál!
- az 1. emeleti olvasószolgálati térben egy időben 4 olvasó tartózkodhat, az előtérben valamint a földszinten biztosítunk várakozásra alkalmas tereket. A földszinti folyóirat olvasóban 1 fő tartózkodhat egy időben, az informatika teremben 2 fő. Az ifjúsági olvasóban 5 fő tartózkodhat egy időben, a mesekuckóban 1 család.
- a 1,5 m távolságtartást egymástól továbbra is kérjük betartani, természetesen családok esetében ezt nem várjuk el.
- változatlanul kérjük a könyvek otthoni karanténba tételét min. 48 órára!
- kérjük az elmaradt tagdíjak befizetését!
- védettségi igazolvánnyal nem rendelkező olvasóinknak átmenetileg biztosítjuk a könyvkapu szolgáltatásunkat, azaz időpont egyeztetéssel továbbra is kérhetnek konkrét vagy ránk bízva szabadon könyveket!
- megkérjük azokat az olvasóinkat, akik betegséget - rosszul létet észlelnek magukon maradjanak távol a könyvtár személyes használatától!

Gyermekcsoportok a könyvtárban

 

A Mohácsi Jenő Városi Könyvtár jó kapcsolatot ápol a város óvodáival, iskoláival. Az együttműködés keretében a könyvtár legfőbb célja az érdeklődés felkeltése a könyvek és a könyvtár iránt, a frissülő gyermekkönyvtári állomány bemutatása, a könyvek megszerettetése, valamint segítség nyújtás az óvodai és iskolai pedagógiai programokban megfogalmazott célok eléréséhez – kiemelten a kisgyermekek olvasóvá neveléséhez.

2018 májusától a könyvtár játékos foglalkozásokkal várta az óvodás és iskolás csoportokat. Hat féle programot állítottunk össze – az életkori sajátosságoknak megfelelően. Elképzelésünk szerint az iskolai év végére (május végére, június elejére) terveztük a programot, lehetőséget kínálva a pedagógusoknak az utolsó napok „túléléséhez”. A program iránt azonban akkora volt az érdeklődés, hogy a foglalkozást szervező és lebonyolító kollégánk július végéig „szolgálatban volt.” Május végétől július végéig 20 csoport – közel 400 gyermek (4-16 évesek) és 45 pedagógus látogatott el hozzánk. A foglalkozásokat alapjában 45 percesre terveztük, de az igényeknek megfelelően általában 90-120 percesre bővültek. Az élményszerzést hangsúlyozó tematikus játékokat nagyon élvezték a gyerekek. A kalandos mesefeldolgozások és különböző témájú és nehézségű kvízjátékok, csoportos és páros feladatok során a gyerekek megismerkedhettek a könyvtár állományrészeivel és szolgáltatásaival is.

Természetesen kiemelt szerepet kaptak a könyvek, az olvasás. Az életkoronként kiválogatott és bemutatott könyvekbe beleolvastak a gyerekek, megismerkedtek a tartalmával, információt gyűjtöttek belőle, elmondták véleményüket róla. Alkalmanként 50-60 könyvet vehettek kézbe.

Bízunk abban, hogy ez a program új olvasókat toboroz a könyvtárnak és népszerűsíti az olvasást a 6-16 éves korosztály körében.